wat er kan

Out beyond ideas of wrongdoing and rightdoing, there is a field.”

- Jelaluddin Rumi -

Je bent hier omdat je op het punt staat om afscheid te nemen
of omdat je nieuwsgierig bent over wat er nog kan tot het afscheid.

Hieronder vind je een handgreep aan bevlogen makers en initiatieven
die licht geven aan het leven tot de dood en de dagen rondom de uitvaart.

tot de dood

Leven toevoegen aan de dagen, is een bekende uitspraak van Cicely Saunders (1918-2005), een bevlogen verpleegkundige die wordt gezien als één van de oprichters van de moderne hospicebeweging en de palliatieve zorg. Sander van Hosson (longarts, schrijver over palliatieve zorg en oprichter van Carend) heeft zijn boek naar haar prachtige quote vernoemd om meer kennisbevordering te creëren rondom palliatieve zorg en de dood. En het raakt mij. Want hoe verdrietig het ook is als iemand komt te overlijden, hoe mooi is het, om aandacht te geven aan de weg naar de dood door het te verlichten en te verzachten. Dat kan volgens van Hosson als we over de dood blijven praten en initiatieven verkennen die dat pad omarmen.

Hieronder volgen enkele ideeen van wat je kan doen tot de dood.

  • De dames van Knuffelmakers maken herinneringen tastbaar door het verknuffelen van portretfoto’s van dierbare mensen en dieren. Alle knuffels worden op maat getekend en met de hand gemaakt op hun atelier in Haarlem. Elke knuffel die zij maken is dus uniek en speciaal voor jou gemaakt.

  • Stichting de Regenboogboom biedt troost aan jonge mantelzorgers door het doneren van Droomdekentjes. Een dekentje om in te verstoppen, waarin kleine kindjes zich veilig voelen en waarin ze hun eigen droomplek kunnen verzinnen.

  • Het Veel Liefs doosje van Voor en Tegenspoed is gevuld met kaartjes voor tips, wijsheden en liefs. De kaartjes kunnen na het beantwoorden van de vragen, zorgvuldig worden bewaard in het houten doosje.

  • Stichting Levensportret geeft je de mogelijkheid om je levensverhaal te vertellen in een videoportret. Dat doen zij heel mooi en geheel kosteloos. Hun ervaring leert dat het vastleggen van het levensverhaal rust en zingeving geeft in de laatste levensfase.

  • Stichting Tutu heeft als missie om gezinnen met een teminaal zieke ouder waardevolle laatste herinneringen te geven. Dit doen zij doordat zij de schakel zijn tussen allerlei bestaande initiatieven en ongeneeslijk zieke ouders met hun kinderen. En als de intiatieven niet toereikend zijn, doen ze het zelf.

  • Muziek verbindt, verzacht, geeft kracht, troost en moed. Omdat Stichting No Guts No Glory gelooft in de kracht van muziek, maken zij bijzondere muzikale belevenissen en wensen mogelijk voor mensen van alle leeftijden met kanker en hun mantelzorgers.

  • Door het invullen van de leuke en onverwachte vragen over onderwerpen zoals jouw kindertijd, verliefd zijn, ouder worden en de bijzondere band tussen ouder en kind, kun je stap voor stap jouw levensverhaal schrijven in bijvoorbeeld de invulboekjes van Elma van Vliet.

  • Bespaarkoningin Marieke Henselmans heeft het boek “Laat je niet kisten” geschreven om te laten zien dat er geen verband is tussen pracht en prijs. Met haar handige werkboekje, kun je je wensen voor het afscheid vastleggen.

  • Het boek Uitvaart in eigen hand van Susanne Duijvensteijn zit boordevol tips en wijsheden rondom het zelf organiseren van een afscheid. Het gaf mij enorm veel vertrouwen om families te kunnen begeleiden en ik ben overtuigd dat dit uitvaartbijbelboek houdvast geeft aan iedereen die de behoefte voelt om een afscheid zelf te willen regelen. Als video je voorkeur boven lezen heeft, biedt Susanne biedt ook een digitale cursus aan

  • Stichting Kunstwens zet zich in om voor ieder ernstig (of chronisch) ziek kind of volwassene met een kunstwens een bijzonder moment tot stand te brengen. Aangesloten kunstenaars begeleiden elke persoon één-op-één en naar behoefte met rustige aandacht, liefde en betrokkenheid. De begeleider legt de volledige regie in de handen van de maker, die dan even geen patiënt is, maar tijdelijk een autonoom kunstenaar kan zijn.Stichting

  • Verspreid over heel Nederland zijn er verschillende wensambulances. Zij verzorgen het liggend vervoer voor (pre)terminale en chronisch zieke mensen naar hun wenslocatie. Dit kan een bezoek zijn aan familie, ouderlijk huis, bruiloft, begrafenis, verjaardag of bijvoorbeeld een dagje naar het strand of dierentuin.

  • Met een geheel aangepast schip organiseert en vervult Stichting Vaarwens vele mooie individuele vaarwensen voor mensen die geen zicht meer hebben op genezing en hun dierbaren. Het doel is om de vaargasten een onvergetelijke en bovenal onbezorgde dag te laten ervaren in een zware en moeilijke tijd waarin zij met elkaar verkeren. Tijdens een vaardag worden mooie herinneringen gemaakt en met foto’s vastgelegd.

  • Video beelden of geluidsopnames zijn heel waardevol voor de nabestaanden. Misschien kun je het lievelingsprentenboek voorlezen, een mooi nummer opnemen of een persoonlijke brief voorlezen die je af wil laten spelen bij een uitvaart. De opnames kunnen worden gedaan in een professionele studio, maar ook gewoon thuis, middels een voicebericht.

  • Kim gaat onder de naam Vergeet mij Liedje op verzoek naar dementerende mensen. Met haar prachtige stem zingt ze een verzoek nummer. Het is hartverwarmend om de pure emotie te zien van diegenen voor wie ze het nummer zingt. Mooi dat bij velen de songteksten weer helemaal naar boven komen.

  • In geval van ziekte of bij een naderend afscheid kan Bodycasting Nederland een casting van een liefdevolle handgreep op locatie doen, omdat ze begrijpen hoe belangrijk een laatste wens kan zijn om een blijvend en tastbaar beeld te laten maken.

  • Er zijn nog zoveel mooie initiatieven die zich op allerlei manieren ontfermen over de (ongeneeslijk) zieken, denk aan Stichting Droomdag, Powderdays, Annette van Ramselaar, Jong en Kanker, Koos Foundation, Dreams 4 you, , inloophuizen, Make a Wish, Vaarkracht, Hof van Kairos, Aya Zorgnetwerk en ga zo maar door.

voor het afscheid

Niemand is hetzelfde, iedereen is uniek. Vanuit ieders eigen intrinsieke motivatie hebben onderstaande makers hun producten gemaakt. Sommigen gebruiken eeuwenoude vlecht methodieken, anderen zijn geinspireerd geraakt vanuit eigen verlies en gemis. Dit is slechts een handjevol ideeën aan mogelijkheden die ik allemaal heel mooi vind en waarvan ik jou misschien wel inspireer voor jouw afscheid of dat van je dierbare.

  • De manden van De De Wilgenstudio zijn allemaal handgemaakt met Nederlandse grondstoffen. En ook leuk om te weten is dat de bijgeleverde schapenvachten afkomstig zijn van schapen die grazen op de heide en natuurbegraafplaatsen in Nederland.

  • De Bloemenband is een stoffen band die om een (open of gesloten) kist of mand wordt gestrikt. Middels een bloemenritueel kunnen de gasten een laatste liefdevolle en kleurrijke omhelzing geven aan hun dierbare.

  • Een wade is een rechthoekige zachte deken waarmee een overledene wordt omwikkeld. Het is geschikt voor zowel natuurgraven als cremeren en wordt gebruikt in combinatie met een draagbaar. Deze wade van Zacht Afscheid is handgemaakt met een ruim 35 jaar oude breimachine en geïnspireerd op de houttekening van de eikenboom, zichtbaar en voelbaar op de stof.

  • De kisten van Kleurjekist hebben allemaal een illustratie in de deksel gefreesd. Door samen te schilderen, verbindt het nabestaanden met elkaar en met de overledene. Door samen bezig te zijn, ontstaat er ruimte voor verhalen en emoties, voor een lach en een traan.

  • Met een baar (er is ook een kist uitvoering) van Loop Biotech word je één met de natuur en help je mee om de natuurrelatie te herstellen. Met hun producten verrijk je de aarde, vergroot je de biodiversiteit en vorm je een bron waar nieuw leven uit bloeit.

  • De wilgenmand van Beerenberg is ontstaan vanuit een zelfgemaakt wilgentenen wiegje. Daarna groeide het uit tot een prachtig mooie verbinding tussen opbaren en een open kist

  • Zo fijn om je geliefde te omhullen met een zachte doek van Wikkelgoed. Ze zijn er in nagenoeg alle kleuren van de regenboog en ook in verschillende materialen zoals wol, hennep, spijker, linnen en ga zo maar door.

  • Als iemand ziek is en weet dat deze persoon komt te overlijden, kan ervoor gekozen worden om zelf een kist te (laten) maken. Emotiekist biedt de mogelijkheid voor familie en/of vrienden om samen met hen een persoonlijke en duurzame kist te maken.

  • Het familiebedrijf Akidia biedt heel veel verschillende kisten aan. Deze worden in Europa vervaardigd en het materiaal is afkomstig van speciaal geselecteerde bomen. Dankzij zorgvuldig bosbeheer blijven de bossen gezond en worden er continu nieuwe bomen aangeplant.

  • Bloemen geven kleur aan een uitvaart. Gedacht kan worden aan traditionele rouwboeketten met namen linten, maar ook aan creatieve alternatieven. Zoals deze bloemenslinger van Beleving Soest. Soest.

  • Weg van alle rumoer van de drukke steden, midden in het groene hart, vindt een oase aan rust in de kleurrijke bloemen pluktuin van De Sfeerstal. Van juni tot en met oktober kan iedereen er op eigen tempo bloemen selecteren en plukken voor het afscheid.

  • Een duurzame optie voor bloemen, zijn de zijden bloemen van LA Atelier Amsterdam. Families kunnen bij haar in de studio terecht om zelf boeketten samen te stellen. Ook is het een idee om de stukken uit elkaar te plukken en na het afscheid uit te delen aan de gasten.

  • De zwarte rouwkoets is één van de pronkstukken van Een Stijlvolle Uitvaart. De koets is compleet met statiebok, vier antieke lantaarns, prachtig houtsnijwerk en statige rouwgordijnen rondom en kan met zowel twee als met vier paarden worden gereden.

  • Uitvaren mag in een eigen gekozen vervoersmiddel, maar kan ook voor de motorliefhebbers met deze mooie rouw Harley van Eleos Rouwvervoer.

  • In de Uitvaartbus passen er 15 nabestaanden rondom het plateau waar de overledene ligt opgebaard. Fijn om samen even terug te trekken met de directe nabestaanden, terwijl de bus van de ene naar de andere plaats rijdt.

  • Voor de Volkswagen liefhebbers, is er dit vrolijke omgebouwde rouwbus van Klassieke Rouwauto’s. Voor wie wil, kunnen er ook meerdere busjes gehuurd worden als volgauto.

  • Op het water is alles anders. Intiem, sfeervol en persoonlijk. Uitvaart per Boot biedt een varend vaarwel met verschillende soorten boten. Met de kist temidden van de directe nabestaanden aan boord wordt er gevaren langs gebouwen en plekken die van betekenis waren voor de overledene.

  • Van klassieke zwarte auto’s tot aan roze tesla’s, Straver heeft een rijk aanbod aan statie vervoer. Deze zwarte mercedes is bestickert met een panter print.

ter herinnering

“Met je dood eindigt het leven, maar nooit de relatie die je met iemand hebt. Onze relaties sterven nooit, onze lichamen sterven. Je kinderen blijven je kinderen, je partner blijft je partner en je vrienden blijven je vrienden, ook al is je leven ten einde.

Sterven is verhuizen naar het hart van de mensen die je dierbaar zijn,” - Manu Kierse

Onderstaande makers geven een idee aan mogelijkheden voor een eerbetoon van jullie geliefden. 

  • Na het afscheid worden rouwbloemen soms mee naar huis genomen. Er kan ook gekozen worden om ze te laten drogen door Field of Love. Zij maakt vervolgens unieke composities die zij verwerkt in een vintage lijst.

  • Dit is de Blooming Tile van Blooming Ashes. Het is een handgemaakte botanische tegel, die zij in diverse formaten als uniek asobject kan maken. Om neer te zetten op een mooie plek in het interieur of om op te hangen als wandtegel ter nagedachtenis aan een geliefde.

  • Gietkunst by Mariek maakt glasheldere hanggegoten kunstwerken van bloemen van het afscheid en kan daarbij eventueel ook as of haren van de overledene verwerken.

  • Studio Onbekommerd nodigt mensen uit om “onbekommerd” op ontdekkingstocht te gaan. Zo kun je iets maken in de studio of een wandurn kiezen. Aan de achterkant van deze urnen is er ook plek voor een kaars, een bloemetje of een tekst.

  • Om het leven te eren van een dierbare, heeft Studio Frederique unieke porseleinen urnen gemaakt die ware kunstobjecten zijn en uitnodigen om in het allerdaagse leven te etaleren.

  • Het Duitse bedrijf Urnfold heeft prachtige duurzame urnen gemaakt uit papier. Middels vier geïntegreerde zinkkoorden wordt de urn gesloten.

  • De Flurn van Studio Lenneke Wispelwey is een urn en vaas in één. Als de as van je geliefde rust heeft gevonden in een Flurn bestaat er de mogelijkheid om de deksel nog steeds te gebruiken als een vaasje voor een tere blijvende herinnering in de vorm van bloemen.

  • My Little Bear maakt met de hand gemaakte urnen voor baby’s en kleine kindjes. De urnen worden gemaakt bij Stichting Echt Waar, een maatschappelijke werkplaats die als doel heeft om de groei en ontwikkeling van de medewerkers te stimuleren door producten te maken waar ze trots op kunnen zijn.

  • De laatste vaart voor het verstrooien van as, kan met Schuitje Varen. Vanuit verschillende meren in Nederland kan er een urnbootje van de Campagne los worden gelaten.

Contact

Dit zijn enkele voorbeelden van de mogelijkheden, maar het gaat er mij vooral om wat jij zou willen.
Graag kom ik in verbinding met jou om te luisteren naar wat jouw wensen zijn. Om in contact te komen, kun je me bellen op 06-14817746, emailen op cat@delaatstevaart.nl, onderstaand formulier invullen of een berichtje sturen via instagram.